Mooie fietsroutes in West-Friesland

FIETSROUTES

Fiets molenroute door de Beemster.

Heerlijk uitwaaien in de vlakke land van de Eilandspolder en Werelderfgoed Beemster. Een prachtige, oer-Hollandse route met al die molens onderweg! Vanaf het pad langs de Beemsterringvaart kijk je mooi uit over de Beemsterpolder, de polder die werd drooggemaakt door waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater. Het landschap is hier dooraderd met sloten, vaartjes en geulen om het waterpeil te reguleren. Niet alleen de polder, maar ook de Beemsterdorpjes ademen geschiedenis. Zoals Middenbeemster, het oudste dorpje in deze polder. Dankzij de vele monumentale panden geniet Middenbeemster beschermd dorpsgezicht. Langs het Noordhollandsch Kanaal passeer je twee forten uit de Stelling van Amsterdam. Verderop kom je door de pittoreske plaatsjes De Rijp, Graf en Grootschermer. Rechts ligt de eeuwenoude Eilandspolder. De route eindigt natuurlijk met iets lekkers bij ons in EetCafé Halfweg Ursem.

 

 


 

Fietsroute met hoge Hollandse luchten rond historisch Hoorn.

Vanuit Ursem rij je het landelijke West-Friesland door. Vanaf het zadel kijk je uit over slootjes, stolpboerderijen en uitgestrekte weilanden waar de koeien rustig grazen. Net onder Spanbroek zie je de Westerveer: een poldermolen uit 1873. In Wognum passeer je de Hervormde Kerk uit de vijftiende eeuw. Schuin tegenover deze kerk staat een herenboerderij uit 1879, verderop zie je links een stolphoeve uit 1626. De Kerkepoldermolen stamt uit 1866. Via het voormalige dorp Blokker rij je naar het historische hart van Hoorn. Op het Oostereiland kun je het Museum van de Twintigste Eeuw bezoeken. Langs het Markermeer rij je naar Scharwoude en Avenhorn. Tot slot fiets je vlak voor Ursem langs de prachtige Mijzenpolder. Bij EetCafé Halfweg Ursem is het tijd voor een hapje en drankje.

 

 

 


 

Een heerlijke fietstocht door Hoorn en omgeving in Noord Holland.

 

Vanuit EetCafé Halfweg Ursem rij je zo West-Friesland door. Je gaat een hoop prachtige oude molens zien, zoals aan de Ringvaart bij Rustenburg. Langs het kabbelende water fiets je het weidse landschap door met zijn hoge luchten. In Spanbroek rij je langs het schitterende raadhuis uit 1598. Verderop staat de zestiende-eeuwse dorpskerk. Je komt door Sijbekarspel en Benningbroek, twee pittoreske lintdorpen. Net voor Hoorn fiets je langs de Windmolen Krijgsman. Blokker is een oud dorpje dat nu tegen Hoorn aan ligt. Je ziet hier enkele monumentale stolpboerderijen, zoals de Barmhartige Samaritaan uit 1659. Vanaf de dijk bij Hoorn kijk je mooi uit over het Markermeer. Als laatste rij je door Schermerhorn: tot de drooglegging van de Schermerpolder in 1635 lag dit dorp op een eiland!

 

 

 


 

Fietsen langs het voormalige Schermerland en de mijzenpolder.

Deze mooie route neemt je mee langs het voormalige Schermereiland en het poldergebied hieromheen. Een waterrijk gebied met veel weidevogels, molens en historische dorpskernen. Je fietst ook langs en door de mijzenpolder. De tussenstop is bij ons leuke Eetcafe in Ursem.

 

 

 

 

Check hier alle Ursem fiets en wandelroutes op https://www.route.nl/routes?q=ursem