Mooie fietsroutes in Noordholland

Fietsroute langs het water in West-Friesland

Hoorn, Ursem, Scharwoude

Lengte 29.14 km 

Fiets 1 uur 40 min E-bike 1 uur 20 min


Stap op je fiets in West-Friesland en ga op pad in dit idyllische landschap. Deze route voert je langs beekjes over dijken en door het polderlandschap.

Tijdens de gehele route hou je het water in het vizier. Zelfs als je onderweg op het terras neerstrijkt, heb je prachtig uitzicht over het water.

Op weg terug naar Hoorn fiets je nog een stuk langs het Hoornsche Hop, onderdeel van het Markermeer. Wanneer je langs het meer fietst zal je merken dat je steeds een beetje moet bijsturen. Door landafslag in de voormalige Zuiderzee is er op deze plek een inham ontstaan, hierdoor kun je bij knooppunt 58 al uitkijken op de prachtige stad Hoorn.


Beschrijving: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/downloaden/fietsroutekaart-en-beschrijving/6253ecdd4e6d3

fietsroute ursem west friesland

 

 

 


 

Fietsroute onder de zeespiegel


Oosthuizen, Middenbeemster, De Rijp, Ursem, Mijzenpolder.

Lengte 52 km

Fiets 2 uur 58 min |  E-bike 2 uur 22 min

Een groot gedeelte van Noord-Holland ligt onder de zeespiegel en daarom worden er al jarenlang maatregelen genomen om het water op veilige afstand te houden. Denk aan duinen, gemalen en natuurlijk de afsluitdijk. Vroeger werden de polders hier drooggemalen door molens en hoewel deze later zijn vervangen door gemalen zijn er gelukkig veel molens overgebleven. Een prachtig Hollands gezicht!

Fiets mee door dit waterrijke landschap waar de flora en fauna onderweg je telkens opnieuw verrast. De prachtige natuur wordt afgewisseld door kleine dorpjes, waar je teruggaat in de tijd. Het kleine Kwadijk wordt voor het eerst genoemd in 1393, maar daarvoor heette het dorp Drei en dat komt al voor in papieren uit 1214. Het is dan ook geen wonder dat hier nog regelmatig archeologische vondsten worden gedaan. Loop door de pittoreske straten van De Rijp, wat in de 17e eeuw het welvarendste dorp van het Schermereiland was. Tegenwoordig behoort het tot één van de mooiste dorpen van Noord-Holland. Bezoek de kleinste winkel van Nederland en stap binnen bij de kruidenier uit 1890. Stap ook eens af op de kade in het oude centrum van Avenhorn. Vroeger werd hier een fruit- en groenteveiling gehouden waarvoor alle waren per boot aangevoerd en hier op de kade gelost werden. Kun je het je voorstellen?

Kortom, een gebied met een rijke historie waar je onderweg nog veel van ziet, hoort en voelt!

Beschrijving: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/downloaden/fietsroutekaart-en-beschrijving/5aeac7d339c1c

 

 

 

Check ook de andere fietsroutes en wandelroutes hier.